A gyermekeké a jövő

Berhida - A jövő a gyermekekben van. A szerencsés esetben kitartással párosuló tehetség azonban csak egy adomány, a tudást is meg kell szerezni az érvényesüléshez.

 2011. október. 29. szombat | Szerző: Szabó Péter Dániel

 

Babai János, a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke mondta el ezt szombaton, a berhidai kultúrházban rendezett roma kulturális bemutatón.

 

Fotó: Penovác Károly

- A cigányság felemelkedéséhez, kulturális, gazdasági, szociális, politikai beilleszkedéséhez elengedhetetlen feltétel az iskolarendszeren belüli előrejutás, vagyis egy szakma, netán az érettségi és a diploma megszerzése. Ezen kell változtatni, hisz gyermekeink taníttatásával az egymást követő generációk felemelkedése megy végbe, mely magával hozhatja a cigányság felzárkózását - tette hozzá Babai János.

Pergő Margit, a település polgármestere is méltatta a rendezvényt, s hangsúlyozta a hagyományok ápolásának fontosságát, majd Babai Jánossal együtt koszorúzták meg a Csócsi Lendvai János és zenekara tiszteletére a közelmúltban avatott emléktáblát.

 

Fotó: Penovác Károly


Nagy tapsot kaptak a Sukar Cserhaja együttes ifjú táncosai, s a verset szavaló Lakatos Georgina is, majd a cigányság hagyományait, s tradicionális mesterségeit bemutató kiállítás nyílt meg a kultúrházban. A nagyvázsonyi Rupa Éva gyűjteménye egy héten át látható az intézményben, s a tervek szerint a megye több településén is bemutatják majd a tárlatot.