A roma kultúra igazi napja

 

Berhida - A Romano Teatro színitársulat mellett Balogh Tibor festőművész és a Romano Glasz együttes is bemutatkozott a művelődési házban tartott kulturális napon.

 

2012. július. 23. hétfő | Szerző: Szabó Péter Dániel

 

- A cigány kultúra nem szégyen, hanem olyan kultúra, amelyre büszkének kell lennünk. Ez a nap azért is fontos számunkra, mert egyrészt megmutathatjuk a roma művészek által képviselt értékeket, másrészt pedig példát mutathatunk gyermekeinknek, hogy érdemes képezniük magukat. A közreműködő művészek elért eredményeikkel, munkájukkal pozitív mintaként szolgálnak, s motiválják a fiatalságot. Mi ugyanis nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeink iskolába járjanak, szakmát tanuljanak, s hasznos tagjaivá váljanak a társadalomnak - mondta el a peremartongyártelepi Petőfi Művelődési Házban a közelmúltban rendezett roma kulturális nap ünnepélyes megnyitóján Babai János, a berhidai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Hozzátette, a berhidai testület   kiemelt feladatának tekinti magas színvonalú kulturális programok szervezését.

 

Babai János, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, Balogh Tibor festőművész és Pergő Margit polgármester (b-j.) a művelődési házban (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Pergő Margit polgármester is üdvözölte a rendezvényt, amely, mint  elmondta, évtizedes hiányt pótol. - A roma néphagyományokra építkező, s oda visszatérő kultúrát ismerhetünk meg a programok révén. Jó látni, hogy a széles körben ismert cigányzene és tánc mellett egy tehetséges festőművész is bemutatkozik a közönségnek, ezáltal is jó példát mutatva a helyi gyermekeknek.  Bízom abban, hogy híre megy a rendezvénynek, s a jövőben is lesz alkalmunk a roma kultúra mélyebb megismerésére - mondta el a polgármester.

Ezt követően Balogh Tibor fővárosi festőművész mutatta be képeit az érdeklődőknek, majd a színházteremben a Romano Teatro miskolci színitársulat musical előadásának tapsolhattak a megjelentek. A hagyományteremtő céllal megrendezett programot a Romano Glasz együttes hangulatos gyermekműsora zárta.

 

Tiszadobról indult a tehetséges alkotó

A Berhidán festőművészként bemutatkozó Balogh Tibor állami gondozottként nevelkedett, a tiszadobi gyermekvárosban tanulta ki a festő, valamint a hegesztő szakmát. Nevelői, tanárai már korán észrevették tehetségét, társaival önképző kört is indított. Az érettségi után jelentkezik a Magyar Képzőművészetei Egyetem képgrafika  szakára, majd a diploma megszerzését követően bibliai témájú munkákat fogalmaz újra. 2003-tól a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház munkatársa, festőművészként számos kiállítása volt szerte az országban.