Kiállítás a cigányokról

Nagyvázsony - Rendkívül jó hangulatú megyei cigánynapot tartottak szombaton az egykori kis iskolában.

 2011. augusztus. 01. hétfő | Szerző: Győrffy Árpád

 A program főszervezője, Rupa Éva, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, a megyei önkormányzat elnökhelyettese megnyitójában elmondta, a rendezvénnyel is a kapcsolatokat szeretnék erősíteni a cigányok és a nem cigányok között, hogy együtt oldják meg a problémáikat és együtt örülhessenek sikereiknek. 

Délelőtt különböző fórumokat, a gyerekeknek játékos foglalkozásokat tartottak, az iskola egyik termében kiállítást nyitottak a cigányok mindennapjairól. Fotókkal, hangszerekkel, ruhákkal, használati tárgyakkal és egy ember nagyságú bábukból összeállított élőképpel mutatták be, hogyan éltek és részben ma is élnek a vázsonyi és környékbeli cigányok. A terem egyik sarkában külön anyagként Szakály Miklós fafaragó, bútorrestaurátor munkáit állították ki.

 

A cigány családok életét bemutató élőkép részlete a kiállításon (Fotó: Győrfy Árpád)

Ebéd után színes kulturális összeállítással folytatódott a rendezvény. A cigánynapot a kisebbségi önkormányzat szervezte a kapolcsi kisebbségi önkormányzat, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, a vázsonyi önkormányzat, általános iskola és más szervezetek, személyek segítségével.

Ugyancsak mostantól látható a kis iskolában Mesterházi József (Dodó) látványos természetfotó-kiállítása a Vázsony környéki erdők vadjairól, madarairól.