A cigányzene nemzeti kincs

 

 Berhida - Csócsi Lendvai János és zenekara tiszteletére avattak emléktáblát a napokban a kultúrházban a város vezetői és a berhidai cigány önkormányzat képviselői.

 

2011. június. 19. vasárnap | Szerző: Szabó Péter Dániel

 

„A magyar cigányzene nemzeti kincs” címmel meghirdetett rendezvényen Bakács Zoltán és zenekara, valamint Janny T. Dávid és Lakatos Georgina, az Ady iskola tehetséges fiataljainak nívós produkciója után Pergő Margit polgármester méltatta a hatvanas-hetvenes években nagy sikert aratott zenekart. -  A cigányzene valóban nemzeti kincs, hungarikum. Ezért is kell méltóképp emlékeznünk azokra a berhidai muzsikusokra, akik sokaknak örömet szereztek játékukkal, s a település jó hírét vitték - mondta el a szép számban megjelent vendégek előtt a polgármester.

 

Fotó: Szabó Péter Dániel

- Ez a nap a cigányzene ünnepe számunkra. Ünnep, hiszen emlékezünk a Csócsi Lendvai Jánosra és társaira: Szőke Jánosra, Duka Sámuelre és Csonnó Kálmánra, akik nem csupán településünkön, hanem az országhatárokon túl is helytálltak muzsikájukkal. Sajnos napjainkban egyre kevesebben lehetnek részesei annak az élménynek, amelyet egy cigányzenekar lágy melódiái nyújtanak. Ezért is kötelességünk, hogy a kulturális hagyományokat őrizzük, s emléket állítsunk elődeinknek - mondta el Babai János cigány önkormányzati vezető, majd Pergő Margit és Csonnó Kálmánné társaságában leleplezte a kultúrház falán a nagy hírű berhidai zenekart megörökítő emléktáblát, amelyet Beke Zsolt atya is megáldott.     

A rendezvény részeként nyílt meg Csányi Zoltán festőművész „Hosszú út – Lungo Drom” című festménykiállítása is. A kultúrház emeleti nagytermében június 30-ig látható tárlatot Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere nyitotta meg.