Programok

Csatkai hitéleti találkozó

A Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat örömmel fogadta a Boldog Ceferino Intézet csatkai cigánypasztorációs lelki napra szóló meghívását 2022. május 7-én.

A Veszprémből, Ajkáról, Sümegről, Kamondról és Pápáról verbuválódott kis csapatunk a kora reggeli órákban indult útnak Csatka felé. A program megkezdése előtt lehetőség nyílt a gyönyörű bakonyi környezetben megbújó emlékhely körbejárására. Megtölthettük kulacsainkat a Szentkút vizéből, mely a búcsúsok szerint lábfájásra és bénaság ellen jó. A templomból a Nyírbátorból érkezett cigány fiatalok szívhez szóló imádságos éneke törte meg az erdő csendjét.

A lelki nap megkezdéseként Lakatos Péter atya országos cigánypasztorációs referens köszöntötte az ország minden szegletéből érkezett zarándokokat, majd felkérte Orsos Zoltán celldömölki plébános atyát a lelki gyakorlat megkezdésére. Zoli atya Boldog Ceferinó - az első roma származású boldoggá avatott ember – életének példázatát vetítette a mai romák elé, kiemelve az önazonosságot, saját magunk származásának felvállalását, a múltban rejlő gyökerek vállalását, a becsületességet, a hit és az ima erejét.

A közös elmélkedést követően a misét már a szabad ég alatt celebrálta Zoli atya magyarul és Péter atya lovári nyelven. A mise végén a cigány himnusz hangzott el majd a nap zárásaként az agapé vette kezdetét, ahol az atyákkal és zarándokokkal a közös ebéd elköltése mellett beszélgetésre is lehetőség nyílt, a fiatalok az élő muzsika hangjára pedig táncra is perdültek.

Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Közéleti Nap

A Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2021. december 4-én Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Közéleti Nap címmel szervezett találkozót a megyében működő nemzetiségi önkormányzatok képviselői, valamint az önkormányzattal szoros együttműködésben, kapcsolatban álló szervezetek részére.

A programot Babai János elnök nyitotta meg, aki beszámolt a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2021. évi tevékenységéről.

A Közéleti Nap első előadója Ficz Emma, osztályvezető asszony volt, aki előadásában bemutatta a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság szerepét az esélyteremtés és társadalmi felzárkózás területén.

A kistérségek egészségügyi felzárkóztatásáról, fejlesztési lehetőségekről Dr. Mellár Renáta tartott előadást.

A program utolsó felszólalásában a megyében működő két Tanoda képviselője, Martonné Vathy Hedvig a somlóvásárhelyi Csillagfény Tanoda vezetője, és Lengyel Istvánné berhidai Tanoda szakmai vezetője számolt be az általuk vezetett Tanodák 2021. évi tevékenységéről.

A rendezvényen megjelentek kötetlen beszélgetés során cserélhettek tapasztalatot az elhangzott témákkal kapcsolatban.

A nap zárásaként a Romano Glaszo Zenekar autentikus játékát élvezhették a megjelentek.


Hagyományőrző Roma Nap Bakonytamásiban

A Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Bakonytamási Cigány Nemzetiségi Önkormányzata együttműködési megállapodás keretében Hagyományőrző Roma Napot rendezett 2021. október 16-án a Bakonytamási Művelődési Házban.

Az egész napos rendezvény gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozással, rendőrségi és tűzoltó bemutatóval kezdődött. A délután folyamán felléptek a pápateszéri néptáncosok, a devecseri Fláre Beás hagyományőrző egyesület, a Bakonytamási születésű Hidas Réka énekes, majd Bódi Csabi szórakoztatta a vendégeket. A nap zárásaként Berki József szolgáltatta a záró táncos rendezvényen a talpalávalót.

Meghívó Roma-Rendőr Focinapra

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja a közös szervezésében megvalósuló 2021. október 8-án, 830 órakor kezdődő Roma-Rendőr Focinapra.

Helyszín: Veszprém, Jutasi út Schönherz pálya
Esőnap: 2021. október 15.
A rendezvény ideje alatt büfé üzemel, valamint bográcsban készült meleg ebédet biztosítunk

A csapatok jelentkezését 2021. október 1. napjáig várjuk a 06/70/197-7286 telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Sümegi gyerekek táborozása a Balatonnál

Sümeg Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által kiírt pályázaton nyert támogatás, és a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködés keretében biztosított hozzájárulás segítségével 21 fő gyermek számára szervezett táborozást 2021. augusztus 12-18. között Balatonlellén.

Bővebben: Sümegi gyerekek táborozása a Balatonnál

Veszprém megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat zarándoklata

2021. 08. 22-én vasárnap, Szombathelyre zarándokolt Veszprém megye több településéről (Pápa, Devecser, Berhida, Várpalota stb.) egy kis csapat, hogy részt vegyenek Dr. Székely János püspök atya szentmiséjén, meghallgassák lelkigyakorlatos beszédét és utána kötetlen beszélgetés és ebéd keretében megosszák Vele és egymással gondolataikat.

Bővebben: Veszprém megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat zarándoklata

Hagyományőrző tábor a Velencei tónál

„Veszprém Megyei Cigány Kulturális és Hagyományőrző Tábor a Velencei tónál” elnevezéssel szervezett a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat tábort a Velencei tó partján, Kápolnásnyéken 2021. augusztus 7. és 13. között.

Bővebben: Hagyományőrző tábor a Velencei tónál

Máriavölgyi zarándoklat Szlovákiában

Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én a kora reggeli órákban 20 fős kiscsapat indult el Veszprémből a Pozsonyhoz tartozó zarándokhelyre, Máriavölgyébe.

Bővebben: Máriavölgyi zarándoklat Szlovákiában

Hagyományőrző tábor a Bakony szívében

Veszprém Megyei Cigány Kulturális és Hagyományőrző Tábor a Bakony szívében” címmel szervezett a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat tábort Bakonybélben 2020. július 12. és 18. között. A tábor célja, hogy szervezett programokon keresztül a 6-14 éves gyerekeknek bemutassa a cigányság gyökereit, értékeit, kultúráját. A gyerekek a táborvezetők tematikus beszélgetésein, valamint esti tábortüzes cigánymeséken keresztül ismerkedhettek meg a cigány csoportok jellemzőivel, kultúrájukkal, szokásaikkal, nyelvükkel, cigány mesterségekkel. A vetélkedőkön nagy örömmel és lelkesedéssel vettek részt a gyerekek, ahol összemérhették tudásukat a szerzett ismereteikről. Több alkalommal sor kerülhetett a cigány tánc oktatására, melyre a talpalávalót a Fláre Beás együttes húzta. Természetesen a táborlakók megismerkedhettek a Bakony szívében fekvő festői szépségű Bakonybéllel és környékével is.

Bővebben: Hagyományőrző tábor a Bakony szívében

Zarándoklat

FELHÍVÁS

A Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által 2019-ben kiírt ROMA-NEMZ-KUL-20-0343 elnevezésű pályázat 300 000 forintos támogatásával 20 fős Zarándoklatot szervez a szlovákiai Máriavölgybe Nagyboldogasszony napján, 2020. augusztus 15-én.

Bővebben: Zarándoklat