„Boldog Ceferino – cigányok patrónusa lelkigyakorlat Szombathelyen”

Augusztus 22-én a kora reggeli órákban 50 fős zarándokcsapat indult el Pápáról Veszprémet és Devecsert érintve Szombathely felé, hogy részt vegyenek a Dr. Székely János püspök atya vezetésével tartott lelkigyakorlaton.

A szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyház Madonna-kápolnájában 10 00 órakor kezdődő szentmisében Püspök atya két, cigány származású boldoggá avatott személy, Boldog Ceferino és Boldog Emília életét és cselekedeteik példázatát mesélte el. A részben lovári nyelven megtartott szentmisén a zarándok-gyerekek vállaltak ministráns szolgálatot.

A szentmise zárásaként a zarándokok köszönetképpen a Cigány himnuszt énekelték el, majd Püspök atya vezetésével megtekinthették a Székesegyházat. A Püspöki palota bemutatása során betekintést nyertek számos, a nagyközönség számára nem elérhető, vallási és történelmi jelentőséggel bíró helyiségbe.

A közösen elköltött ebédhez Orsos Zoltán, a celldömölki Szent Miklós Plébánia plébánosa is csatlakozott, aki saját életéről, pappá szenteléséről, és az odáig vezető lélekformáló útjáról mesélt.

A hazafelé utazás lelkileg feltöltődve, az elhangzott előadások megbeszélésével, csendes elmélkedéssel telt el. A zarándokok késő délután hálával telt szívvel, élményekkel gazdagodva értek haza.

A program a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által 2020-ban kiírt ROMA-NEMZ-KUL-21-0285 elnevezésű pályázat 330 000 forintos támogatásával valósult meg.