3. Roma Ki-Mit-Tud

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Területi Kisebbségi Kapcsolattartási Munkacsoportja és a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat roma származású fiatalok, valamint hátrányos helyzetű gyermekek részére immár harmadik alkalommal szervezte meg 2018.szeptember 14-én tehetségkutató versenyét, a Roma Ki-Mit-Tud?-ot A versenyre azokat a 22 év alatti fiatalokat várták, akik tehetséges előadók (ének, tánc, zenei, illetve prózai előadásban) és vállalták a nagy nyilvánosság (média) előtti szereplést. A tehetségkutató versenyen élen végző előadó lehetőséget kapott országos szintű rendezvényen történő fellépésre is.

A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság színháztermében megtartott eseményre már jóval a tervezett kezdés, fél tíz előtt gyülekezni kezdtek a résztvevők és kísérőik. Kicsik és nagyok egyaránt izgatottan várták, hogy sorra kerüljenek és megmutathassák, mit tudnak.

-Bármilyen falon képes átmenni, és bármilyen akadályt képes leküzdeni a kultúra, a tudás, a tehetség. Akik egymásnak is szurkolnak, valamennyien nyertesek, hiszen akik itt vannak, már győztek. Nagyon fontos, hogy a társadalmi csoportok, kisebbségek, közösségek meg tudják mutatni saját értékeiket, fogalmazott Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntőjében.

Rupa Éva, a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a romák nagyra értékelik ezt a lehetőséget. A résztvevők száma évről évre nő, egyre több és színvonalasabb műsorral jelentkeznek, az idén csaknem negyven produkciónak örülhetett a népes közönség.

A rendezvény védnökei a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Polgárdy Imre és a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzatok elnöke, Rupa Éva voltak.

A Vándorfi László (igazgató, Pannon Várszínház), Palásthy Bea (színművész, Petőfi Színház), Szőke Kavinszki András (igazgató, Kabóca Bábszínház) és Kádár Ignác (vezető, Veszprém-Bakony Táncegyüttes) alkotta szakmai zsűri 37 produkciót értékelt a versenyen.

A támogatóknak köszönhetően a helyezettek és a különdíjban részesülők értékes nyereményekkel, továbbá az összes versenyző ajándéktárgyakkal térhetett haza.

Az ének kategória helyezettjei:

 1. Kalányos Mária
 2. Sallai Zsanett
 3. Kovács Károly

A vers és próza kategória helyezettjei:

 1. Laczkó Viktória
 2. Ignácz Tamás Szilveszter
 3. Orsós Olga, Kalányos Dominik István, Orsós Krisztián és Kalányos Ferenc Márk

A tánc kategória helyezettjei:

 1. Orsós Csaba
 2. Herki Kinga
 3. Heizler László Leonárd

A zene kategória helyezettjei:

 1. Bakos Réka
 2. Török Vivien
 3. Kalányos István

A zsűri szavazata alapján az országos döntőbe Kalányos Mária, Orsós Csaba és Herki Kinga ének-tánc produkciója jutott.

Nagy örömünkre szolgál, hogy évről évre egyre több támogató áll e nemes ügy mellé, hála nekik, egyetlen résztvevő sem távozott üres kézzel. A Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a fiatalok pozitív élményekkel térjenek haza. Külön köszönjük az alábbi támogatóknak, hogy felajánlásaikkal lehetővé tették, hogy a résztvevők és a helyezettek méltó díjazásban részesüljenek:

Veszprém Megyei Kormányhivatal, Veszprém Megyei Közgyűlés, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Marsal’ Kft, Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark, Személy,- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara, Budapesti Erdőgazdaság, Veszprémi Petőfi Színház, Kabóca Bábszínház, Sobri Jóska Bakonyi Kaland- és Élménypark, Kékfény Étterem, Veszprém-Bakony Táncegyüttes, Pannon Várszínház, Spar Magyarország Kft, Tesco Hipermarket (Veszprém), Euro Family (Napcsillag Kft.), VERGA Zrt, Bakonyerdő Zrt.

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/fiatalok-mutattak-meg-a-tehetseguket-veszpremben-2453992/
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/roma-ki-mit-tud-veszpremben
https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/roma-ki-mit-tud-2/

3. Roma Ki-Mit-Tud
3. Roma Ki-Mit-Tud
3. Roma Ki-Mit-Tud
3. Roma Ki-Mit-Tud